Νέα από την Τριφυλία trifyliapress

  • *του Δημήτρη Κουτσούλη* *Αντιπρόεδρου δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας* Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις 7 Νοεμβρίου του 2014, οπότε και τέθηκε για πρώτη φ...

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Κλήσεις μέσα απο email!

 Επανάσταση στη διαδικτυακή τηλεφωνία από τον αμερικανικό κολοσσό Google

(Του Κώστα Δεληγιαννη από την Καθημερινή)

Διαθέτετε λογαριασμό στο Gmail, την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google; Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να τον χρησιμοποιείτε και σαν… τηλέφωνο, ώστε να πραγματοποιείτε κλήσεις όχι μόνο από PC σε PC (μια δυνατότητα που, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Google προσφέρει ήδη) αλλά και σε σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με ιδιαίτερο οικονομικό όφελος;
Προς το παρόν αυτό το προνόμιο έχουν μόνο οι Αμερικανοί χρήστες της υπηρεσίας email της Google, οι οποίοι μάλιστα γίνονται ακόμη πιο προνομιούχοι από το γεγονός ότι ο διαδικτυακός κολοσσός θα τους προσφέρει έως τα Χριστούγεννα τη δυνατότητα να τηλεφωνούν εντελώς δωρεάν σε οποιονδήποτε προορισμό εντός ΗΠΑ και Καναδά. Εως τότε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το κόστος λειτουργίας της εφαρμογής θα καλύπτεται μόνο από τις χρεώσεις στις διεθνείς κλήσεις - χρεώσεις οι οποίες θα είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα χαμηλές, με ένα τηλεφώνημα από την Αμερική προς την Αθήνα να στοιχίζει, για παράδειγμα, μόλις 0,02 δολάρια ανά λεπτό.
Πέρα από την ασυνήθιστη προσφορά, το ενδιαφέρον στην είδηση για τα «καθ’ ημάς» είναι πως η Google ανακοίνωσε ότι, σε λίγο καιρό, η εν λόγω δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη και στους χρήστες του Gmail από το εξωτερικό, παρ’ όλο που δεν δημοσιοποίησε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών να συγκλίνουν στο ότι η ιδέα πραγματοποίησης κλήσεων μέσα από το email ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στη διαδικτυακή τηλεφωνία. Υποστηρίζουν ακόμα ότι αποτελεί τη σημαντικότερη απόπειρα της αμερικανικής εταιρείας, έπειτα από προηγούμενες προσπάθειες με περιορισμένη επιτυχία, για να εισέλθει δυναμικά στον χώρο των εφαρμογών VoIP, να αξιοποιήσει δηλαδή τις τεχνολογίες μετάδοσης «φωνής (αλλά και εικόνας) μέσω πρωτοκόλλου Ιντερνετ».
Με τη σημαντική καινοτομία, η Google ακολούθησε διαφορετική λογική από πολλές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες ειδικεύονται σε εφαρμογές VoIP. Κατ’ αρχάς γιατί οι τηλεφωνικές κλήσεις στην περίπτωσή της δεν αποτελούν μια ξεχωριστή υπηρεσία, αλλά προσφέρονται μέσα από τον ίδιο τον λογαριασμό email του χρήστη, αφού το μόνο που χρειάζεται αυτός να κάνει, είναι να πληκτρολογήσει τον αριθμό που θέλει να καλέσει και μετά να περιμένει να… απαντήσει ο συνομιλητής του στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Διαδικασία δηλαδή εξαιρετικά απλή: «συνεπώς, οι χρήστες δεν χρειάζεται να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν κάποιο λογισμικό για να αρχίσουν να πραγματοποιούν κλήσεις υψηλής ποιότητας», σημείωνε στο BBC ο Craig Walker, μάνατζερ επικοινωνιών. «Κάτι που σημαίνει πως η εφαρμογή προσφέρει περισσότερο αποτελεσματική και φτηνή επικοινωνία», συμπλήρωσε.
Οπως είναι φυσικό άλλωστε, η Google βασίζει την επιτυχία της εφαρμογής στο γεγονός ότι 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη το Gmail. Και, με αυτό τον τρόπο, φαίνεται πως θέτει τις βάσεις για να ανταγωνισθεί επί ίσοις όροις τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα μονοπωλούν τις υπηρεσίες VoIP. Επιχειρήσεις, όπως η Skype, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι εγγεγραμμένοι χρήστες της ξεπερνούν τα 560 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών της το περασμένο εξάμηνο να φτάσει τα 400 εκατ. δολάρια.
Με μία όμως σημαντική προϋπόθεση: ότι ο χρήστης θα έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω κάποιας ενσύρματης σύνδεσης ή ενός δικτύου Wi-Fi αφού, τουλάχιστον προς το παρόν, η δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων δεν προσφέρεται σε όσους «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούν το Gmail μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ομως για την Google το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς εκατομμύρια άτομα περνούν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά σε κάποιο PC, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά. Αλλωστε, τον ρόλο των ιντερνετικών τερματικών μπορούν πλέον να αναλάβουν και άλλες συσκευές πέρα από τους υπολογιστές, όπως για παράδειγμα τηλεοράσεις οι οποίες συνδέονται απευθείας στον Παγκόσμιο Ιστό και, κατά συνέπεια, υποστηρίζουν εφαρμογές διαδικτυακών βιντεοκλήσεων.
Ο στόχος
Εκτός από τις προοπτικές που ανοίγει η κίνηση της Google για τη μεγαλύτερη διάδοση της ιντερνετικής τηλεφωνίας, πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα για την επιχείρηση. Ετσι, η Google ανακοίνωσε πως σύντομα θα κυκλοφορήσει μία αναβαθμισμένη συνδρομητική έκδοση της εφαρμογής, η οποία θα απευθύνεται σε εταιρικούς πελάτες. Στο έγκυρο μπλογκ Gizmodo κυκλοφόρησαν μάλιστα φήμες πως το πραγματικό κέρδος για τον ιντερνετικό κολοσσό από τις υπηρεσίες κλήσεων μέσα από το Gmail θα είναι η συλλογή τεράστιων δεδομένων από εκφωνημένες λέξεις και προτάσεις, ώστε να τελειοποιήσει μία νέα μηχανή αναζήτησης η οποία θα λειτουργεί με φωνητικές εντολές. Σενάριο, ωστόσο, που η ίδια η Google αρνήθηκε κατηγορηματικά, στέλνοντας μία γραπτή δήλωση στο μπλογκ.
«Το ουσιαστικό όφελος για την εταιρεία είναι πώς θα κάνει πιο ελκυστική την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποτέλεσμα να κρατάει τους χρήστες της περισσότερο χρόνο συνδεδεμένους στο e-mail τους και, κατά συνέπεια, στον λογαριασμό Google», σημειώνει ο Ryan Singel από το περιοδικό Wired. Κάτι που, σύμφωνα με τον Singel, συνεπάγεται πως η Google θα μπορεί να συγκεντρώνει πιο εύκολα πληροφορίες για το τι κάνουν στο Ιντερνετ, αποκτώντας ένα καλύτερο προφίλ της διαδικτυακής συμπεριφοράς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου