Νέα από την Τριφυλία trifyliapress

  • *του Δημήτρη Κουτσούλη* *Αντιπρόεδρου δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας* Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις 7 Νοεμβρίου του 2014, οπότε και τέθηκε για πρώτη φ...

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Για τον Άι-Λαγούδη


(φωτο από: kyparissiotis.blogspot.com)(Το κείμενο το αντλούμε από την εφ. "ΦΩΝΗ" - 17/Ιαν/2011 και ειναι του δάσκαλου Στάθη Παρασκευόπουλου)

"Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω για τον Άι-Λαγούδη. 
Για τη Διονυσιάδα πηγή του Παυσανία. 
Μιά πηγή "παρα θίν΄αλός", που δίνει στην Κυπαρισσία άλλο ένα προσόν κοντά στα τόσα άλλα που με απλοχεριά της χάρισε η φύση. 
Για την πηγή που πέρασε από πολλές φάσεις τα τελευταία χρόνια. Την θυμάμαι αφρόντιστη που 'τρεχε στην επιφάνεια της γης γάργαρο νερό και σκύβαμε και πίναμε το...


δροσονέρι της ή γεμίζαμε τι βίκα μας. Ύστερα στέρνιασαν τα νερά της σε μιά τσιμεντένια στέρνα, έβαλαν και σωλήνες σιδερένιες να τρέχει το νερό και της κάρφωσαν και μιά μαρμάρινη πλάκα με την περικοπή του Παυσανία απ΄τα "Μεσσηνιακά" του που λέει: "Ρυήναι δε Διονύσω το ύδωρ λέγουσι θύρσω πλήξαντι εις την γην και επί τούτω Διονυσιάδα ονομάζουσι την πηγήν...". Μιά παραφωνία, που μας εξέθετε για αρκετά χρόνια.
Πρίν ένα χρόνο, ισως και περισσότερο, γκρεμίστηκε η τσιμεντένια στέρνα και αποφασίστηκε να γίνει ένα έργο, που να θυμίζει κρήνη των αρχαίων καιρών. Το έργο άρχισε να εκτελείται, αλλά για κάποιους μήνες σταμάτησε. Δεν μπορεί κανείς να το κρίνει αν δεν το δεί ολοκληρωμένο. Γνώμες εκφράστηκαν. Θετικές και αρνητικές. Έτσι γίνεται πάντα. Τελευταία φαίνεται πως επαναρχίζουν οι εργασίες. Και μακάρι να ολοκληρωθούν. Και να μη φωρτωθούν στον "Καλλικράτη", γιατί τότε μπορεί να ισχύσει η παροιμία: "Ζήσε, Μάη μου, να φάς τριφύλλι". Ο υπογράφων έχει να κάνει μόνο μιά παρατήρηση, που την έθεσε υπόψη και του κ. δημάρχου και του κ. μηχανικού - αρχιτέκτονα. Το τσιμεντένιο προστατευτικό που ορθώθηκε μπροστά απ΄την πηγή πρέπει να φύγει, γιατί κρύβει την πηγή. Δεν τη βλέπει κανείς αν περνάει μπροστά της είτε πεζός είτε με αυτοκίνητο. Σκοπός είναι να φαίνεται η πηγή, ν΄αναδεικνύεται, και όχι να κρύβεται. Είναι που είναι κάτω από την επιφάνεια της γής, να μην την κρύβουμε κιόλας με το τσιμεντένιο ντουβάρι.
Οι αρμόδιοι έχουν τον τελευταίο λόγο. Ο γράφων απλώς εξέθεσε την γνώνη του από αγάπη σ΄αυτή την πόλη. "Γνώμην τίθημι" όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι. Και όποιος θέλει την ασπάζεται". 


Με αφορμή το πάρα πάνω κείμενο:

Εμείς δεν θα πούμε την γνώμη μας. Γιατί έχουμε πολλές απορίες: Μα πάρα πολλές απορίες. Περνάμε καθημερινά από εκεί και κλαίει η ψυχή μας. Ούτε το γεφύρι της Αρτας να ήταν. Δεν μας λένε τουλάχιστον πόσο ήταν ο προϋπολογισμός, τι κόστος δηλαδή προέβλεπε η μελέτη του διαγωνισμού; και πόσο έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα; Το αν φαίνεται ή δεν φαίνεται η πηγή λίγο το κακό. Με τσιμέντο ήταν πρίν, με τσιμέντο θα είναι και τώρα. Απ΄ότι ξέρουμε έχει δοθεί παράταση ως το Μάρτη του 2011 !!! Γιατί ;;; Γιατί να μην τελειώνει ένα έργο όπως ορίζει η σύμβαση. Στο χρόνο που ορίζει και με τις προδιαγραφές που ορίζει, (κυρίως τον προϋπολογισμό). Εμείς... ρωτάμε... απορίες έχουμε...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου