Νέα από την Τριφυλία trifyliapress

  • *του Δημήτρη Κουτσούλη* *Αντιπρόεδρου δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας* Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις 7 Νοεμβρίου του 2014, οπότε και τέθηκε για πρώτη φ...

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Όπου κλείνει ένα Σχολείο ανοίγει μιά φυλακή

(Προφητικό το άρθρο μας) => δείτε εδώ.

Συνέχεια καταλήψεων στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυπαρισσίας.
"Έθιμο" λοιπόν, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, - ανάλογα και με τις περιστάσεις - η εβδομάδα των καταλήψεων. Πέρα από κάθε λογική. Η λογική του παραλόγου. Τα σχολεία κλειστά, τα φροντιστήρια ανοιχτά, διάπλατα. Πέντε - δέκα "μαθητές"
τις ώρες εργασίας να κρατούν το σχολείο κλειστό. Οι υπόλοιποι, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, είτε στα φροντιστήρια είτε στις καφετέριες. Μικρά παιδιά, ανήλικα, χωρίς καμία επιμέλεια, ανεύθυνα. Δεν θέλω να αμφισβητήσω την ωριμότητα των παιδιών, αλλά θα αμφισβητήσω την ωριμότητα των γονέων. Να φανταστείτε οτι οι γονείς αυτοί, οι περισσότεροι δηλαδή, ήταν ενεργοί φοιτητές των ιστορικών καταλήψεων. Ξέρουν τι σημαίνει κατάληψη, ποιές είναι οι συνέπειές τους και ΚΥΡΙΩΣ έχουν την ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους γιατί δεν τα ενημερώνουν. Γιατί τα έχουν αφήσει αμόρφωτα, ανενημέρωτα. Γιατί δεν τους είπαν οτι δεν κάνουμε καταλήψεις για να "χάσουμε κάποιες ώρες μάθημα" αλλά διότι υπάρχει λόγος. Εδώ θα σταθώ λίγο. Αυτό δεν σημαίνει οτι η παιδεία ειναι "εν τάξει", οτι όλα πάνε καλά. Εξ άλλου είναι τοις πάσι γνωστό ότι όλα ειναι "μπάχαλο". Οτι δεν λειτουργεί τίποτα. Μόνο στην καλή διάθεση κάποιων και στην "κεκτημένη ταχύτητα" της δυναμικής της λειτουργίας της μηχανής του συστήματος.

Δείτε δίπλα μιά λίστα από αιτήματα διεκδικήσεων των καταληψιών μαθητών. Δεν λέω οτι έχουν άδικο, οτι δεν πρέπει να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Βεβαίως και πρέπει. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ. Οι παρατηρήσεις μου αφορούν εμάς, τους γονείς που κοινωνικά και πολιτικά, απ΄οτι φαίνεται, έχουμε  χάσει το παιχνίδι, αφού - όχι ευτυχώς - όλοι έχουμε επαναπαυθεί στον φαρδύ καναπέ (ο οποίος δεν μας χωράει κιόλας λόγω φάρδους). Αφού παρέχουμε τα πάντα (και καλά κάνουμε;) στα παιδιά μας, χωρίς έλεγχο, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο σε μιά κοινωνία άκρως καταναλωτική.
Όλο αυτό το παιχνίδι, όλο αυτό το σκηνικό, το έχουμε αποδεχθεί. Σε μιά Δημοκρατική κοινωνία οι παιδικές καταλήψεις είναι ένα παιχνίδι, είναι όμως και μιά ανεύθυνη πράξη, (ποιανών;)
Ποιοί αναλαμβάνουν την ευθύνη από τη μεριά τους; Οι Μαθητές; (γιατί; σαν παιδιά ειναι και εν του νόμου ανεύθυνα). Οι γονείς; (μα υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία) -Την είδε κανείς; - οι Καθηγητές; (τα πιαδιά έχουν γονείς... και η πολιτεία...).
Κανείς δεν έχει λοιπόν την ευθύνη. 
Είμαστε όλοι ανεύθυνοι.

2 σχόλια:

  1. Μήπως; λέω μήπως θα πρέπει να επέμβει και ο εισαγγελέας και να μαζέψει μερικούς γονείς για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που γίνεται στα σχολεία σήμερα, είναι απαράδεκτο. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή